tisdag 18 november 2008

Vardagslunken...

Har du någon gång funderat på vad folk menar när de pratar om att fastna i vardagslunken? Ska man döma efter deras ansiktsuttryck så är det i varje fall inte något positivt med det. Gå till jobbet, komma hem, laga mat, diska, städa undan, tvätta, stryka, ta hand om barn, titta på tv, borsta tänderna och lägga sig. Kanske inte så konstigt att många fasar för dessa saker och att de istället drömmer sig bort till fjärran länder och önskar att de kunde komma iväg.
Eller? Är detta en fungerande strategi för lycka? Om vi tittar på det helt krasst tillbringar vi ju bra mycket mer av livet med vardagsbestyr än att vara på spännande resmål, så att sätta sitt hopp till dessa få tillfällen verkar ju inte vara det allra smartaste. Det innebär självklart inte att det är något fel på att att drömmar för livet och jag är den första som tycker att man ska försöka höja kvaliteten på sin vardag. Men det bästa sättet att göra det är inte att fly från den. Vare sig i fantasin eller i verkligheten.
Nej, snarare handlar det om att kliva ner från läktaren och aktivt delta i livet. Komma ut och röra på sig. Leka lekar, spela spel, berätta roliga historier och annat. Kanske än viktigare är det att förändra attityden till det som ändå måste göras. Nästan hela livet består ju av vardagssysslor och om man inte kan göra dem roliga på något sätt lever man ju inte ett speciellt roligt liv, utom just då man lyckats fly på något sätt.
Transformera din vardag med tankekraft
Så hur kan du hitta magin i vardagen? Går det verkligen att göra disken roligare? Kan man liva upp dammsugandet? Göra tandborstning till en kul grej? Om vi tar lärdom av våra barn så är det ju uppenbarligen möjligt att göra vad som helst kul. Allt som krävs är en livlig fantasi och modet att använda den till att ”skruva” till vardagen på användbara sätt. Som William Shakespeare en gång så odödligt skrev: Inget är i sig själv varken ont eller gott, utan det är tanken som bestämmer vilket det är.
95% av allt som är jobbigt är inte jobbigt någon annanstans än i dina tankar. Det här kan vara en väldigt främmande tanke i sig för den som har det jobbigt, men sanningen är att om du ändrar tanken så följer din upplevelse omedelbart med. Vill du leva livet fullt ut så gäller det använda den förståelsen till att inse att vardagen är livet. Ser du då den som något som bara ska genomlevas i väntan på att något spännande ska hända, så kommer ditt liv mestadels bestå av uttråkat väntande. Vem känner sig exalterad inför de prospekten?
Det andra sättet du kan förändra din vardag, och därmed större delen av livet, är genom att aktivt söka efter sådant som varken behöver någon större investering av pengar eller extra tid, utan som bara kräver lite aktivt funderande på vad du verkligen gillar i vardagen trots allt. Skapa dig en stor meny av saker som du kan kan göra vardagen magisk med när helst du än vill. Vad kan du komma på? Skriv en lista och börja sedan se hur mycket du kan förhöja dem med genom hur du tänker på dem dessutom. Nedan har du en lista med sådant som man kanske inte tänker på till vardags, men som om du stannar upp och kommer ut en stund från din eskapistiska tankevärld skulle kunna sätta ett leende på dina läppar utan att du behöver flyga över halva jorden först:

  • Lyssna till din favoritlåt
  • Varma handdukar direkt från tumlaren
  • Hitta en hundralapp i innerfickan på en jacka från förra vintern
  • Krama om någon du bryr dig om
  • Se vem som kan gunga högst på lekplatsen
  • Ha någon som gosar dig i håret
  • Vara först i nyöppnad kassa på stormarknaden
  • Skratta så mycket att det gör ont i smilbanden
  • Läsa en bra bok när regnet smattrar mot fönsterrutan
  • Se solen komma upp en tidig morgon
  • Första nysnön
  • Springa genom vattenpölar med vattentäta skor
  • Få någon att lysa upp med en komplimang
  • Prata med dig själv med ”fånig” röst
  • Dela tystnad med någon du tycker om
  • Gå barfota på nyklippt gräs

Du kan säkerligen komma på många fler vardagssysslor som skulle kunna sätta ett leende på dina läppar om du valde att vara helt i närvarande i dem. Förmodligen kan du också komma på mängder av sätt att få dina vardagsbestyr att bli roligare bara genom att tänka annorlunda på dem. Eller genom att bjuda in familjen att leka sig igenom dem tillsammans med dig. Vardagen är ju trots allt där vi lever huvuddelen av våra liv, så ska våra liv bli bättre handlar det om att krydda den med allt som står till vårt förfogande. Så ta den här veckan och ha en alldeles fantastiskt underbar vardag… (Källa Anders Haglund info@lifevision.se)

Inga kommentarer: