onsdag 26 augusti 2009

Rökarna kostar kommunerna miljarder...Enligt NSD

De kommunanställdas rökpauser kostar arbetsgivarna 2,6 miljarder kronor per år, enligt Folkhälsoinstitutets beräkningar. Det motsvarar 6 000 heltidstjänster.

-Vi vet att tre av fyra rökare vill sluta och de flesta kommuner som inför rökfri arbetstid erbjuder också tobaksavvänjning. På det viset stödjer arbetsplatsen alla som vill sluta. Nu ser vi att rökfri arbetstid också kan ge ekonomiska vinster för kommunerna, säger Cecilia Birgersson, tobaksutredare på Statens folkhälsoinstitut i ett pressmeddelande.

Rökfri arbetstid innebär att den betalda arbetstiden är rökfri, det vill säga den tid man arbetar eller har paus. Lunchen räknas inte in i arbetstiden och är undantagen.

Den beräknade tidsåtgången för rökpauser bygger på genomsnittlig tid för att röka en cigarett, genomsnittligt antal cigaretter/dag för "normalrökaren" och tid för att ta sig till och från rökställe, totalt cirka 30 minuter per dag. Kostnaden för "röktiden" blir då 31 300 kronor per rökare och år.

En rökare har även i genomsnitt åtta sjukdagar mer per år än en icke-rökare, enligt Folkhälsoinstitutet. Det kostar arbetsgivaren 13 700 kronor per rökare och år. Arbetsgivarens totala kostnad för rökningen blir därmed 45 000 kronor per rökare och år.
(Källa NSD 2009 08 26 Inrikes)

1 kommentar:

Anonym sa...

Jo du!
Alla borde tänka till där, speciellt dom som klagar på andras arbetsinsatser!!!!!!!!